• Piano Header V1

Accessoires digitale piano

Net als voor akoestische piano's zijn er ook voor digitale instrumenten tal van accessoires te koop, van pianokrukken en -lampen tot speciale hoofdtelefoons en standaards.

Audiokabels
Voor een nog betere weergave zijn digitale instrumenten op een externe versterker of op uw huiskamerinstallatie aan te sluiten. Hiervoor heeft uw speciale audiokabels nodig.

Midi en usb
Veel digitale piano's hebben midi in- en uitgangen. Daarmee zijn ze via speciale midikabels op een computer aan te sluiten. Beschikt uw computer niet over dergelijke aansluitingen, dan kunt u bijvoorbeeld een externe geluidskaart met midi-aansluitingen aanschaffen. Steeds meer digitale muziekinstrumenten bieden ook usb-aansluitingen, waarmee ze rechtstreeks op een usb-poort van uw computer aan te sluiten zijn.

Computer en software
U kunt uw digitale piano ook op uw computer aansluiten. Met de juiste software kunt u uw computer dan bijvoorbeeld gebruiken om uw muziek op te nemen, om de door u gespeelde muziek in notenschrift om te zetten of - andersom - om uw piano op de computer opgeslagen muziek laten weergeven.

Hoofdtelefoon hoofdtelefoon
Met een hoofdtelefoon kunt u pianospelen zonder uw huisgenoten of buren te storen. In principe is elke hoofdtelefoon bruikbaar, maar verschillende fabrikanten leveren speciale modellen voor digitale piano's. Bij te hoge volumes kan er - vooral bij akkoordenspel of luid gespeelde basnoten - al snel vervorming optreden. Voorkom schade aan uw hoofdtelefoon en aan uw gehoor: wees voorzichtig met de volumeknop!

Monitorspeakers
Om de weergavekwaliteit van het instrument te verbeteren of om meer volume te produceren, kunt u uw piano versterken met twee of meer actieve luidsprekers (powered monitors). Zulke boxen hebben ingebouwde eindversterkers, waardoor ze makkelijk aan te sluiten en te gebruiken zijn. In tegenstelling tot de boxen van uw stereo-installatie zijn ze speciaal ontworpen voor het versterken en weergeven van muziekinstrumenten: ze klinken dus beter en kunnen ook meer hebben.

Modules
Met de eerdergenoemde midi-aansluitingen kunt u uw digitale piano ook op andere digitale apparatuur aansluiten. Zo kunt bijvoorbeeld met uw piano een synthesizer aansturen, of uw piano uitbreiden met een begeleidingsautomaat (arranger) of de klanken van een digitaal orgel of andere instrumenten: er zijn tal van verschillende klankmodules te koop.

Standaards
Portable piano's en stagepiano's moeten op een standaard geplaatst worden. Voor veel modellen zijn speciaal ontworpen standaards te koop. Daarnaast zijn er ook universele, makkelijk in- en uit te klappen standaards. Vooral het hiernaast getoonde X-model is populair. Echte stagepiano's zijn vaak zwaar uitgevoerd en vragen daarmee ook om een stabiele standaard.

Pianobank
Net als bij een akoestische piano is het belangrijk om goed en op de goede hoogte te zitten: dat vergroot het speelplezier en helpt nek- of rugklachten voorkomen. Taboeretten (krukken) en pianobanken zijn er met stalen en houten onderstellen in allerlei uitvoeringen en met een bekleding van leer, kunstleer of textiel. Veel krukken en banken zijn in hoogte verstelbaar.

Sustainpedaal
Een sustainpedaal is vergelijkbaar met het rechterpedaal van een akoestische piano: als het pedaal ingedrukt wordt, blijven de gespeelde tonen ook bij het loslaten van de toetsen uitklinken. Bij stagepiano's en portable instrumenten wordt een dergelijk pedaal niet altijd standaard meegeleverd, maar ze zijn ook los te koop. Met de betere modellen kunt u de virtuele dempers ook langzaam op de snaren laten komen. Goedkopere modellen kennen soms alleen een aan- en een uitstand.

MMS 950x220

onderkant piano3